En blomma i afrikas öken

Började kolla på filmen "En blomma i afrikas öken" igår kväll men hann bara se halva filmen. Såg andra halvan i kväll när jag kom hem. Jag personligen tyckte att boken var jättebra men att filmen fokuserade lite för mycket på modellandet och inte på grundämnet med könsstympningen. Fast det är klart, kanske kan man inte chocka världen alltför mycket direkt med ett sånt här tungt ämne utan får gå lite varligt fram. Nu har hon i alla fall lyft frågan och den fortsätts förhoppningsvis att diskuteras och motarbetas. Är verkligen en fruktansvärd "tradition" och filmen bör ses som ett första diskussionsämne!

Bild och text från filmforalla.se:

En blomma i Afrikas öken (Desert flower)


Waris Diries, född 1965 i Somalia. Levde tillsammans med sin nomadfamilj på slätterna. Tills dagen efter hon blivit bortlovad som fru till en man som skulle kunna varit hennes farfar. Hon rymde hemifrån och tog sig sakta över öknen till Mogadishu, där hennes släktingar tog hand om henne.

Traditionsenligt så var de egentligen tvungna att återföra henne för att kunna genomföra giftemålet, men eftersom hon klarat sig själv, barfota, bara 13 år gammal genom den livsfarliga öknen utan mat och vatten så måste det varit Guds vilja att hon kommit så långt. Lösningen blev istället ett arbete som husa på den Somaliska ambassaden, i London.

Så från de tomma slätterna till det livfyllda London gick resan och Waris liv skulle inte bli något enklare bara för det. Desto mer hon lärde känna sig själv och sin kultur ställt emot ett västerländskt tänkande ju mer förstod hon att hon tillhörde en förtryckt del av det Somaliska samhället. Med en mycket stor portion tur lyckades hon ta sig från Somalia till ett hus i London. Där behandlades hon som en fånge och släpptes inte utan för dörrarna förrän ambassade stängde och hon då helt sonika lämnades åt sitt öde.

Utan att känna till språket, eller ha någonstans att gå så flyttade Waris ut på Londons gator och sov på toaletter och vid dörrposter, hon letade mat i soptunnor och pengar i telefonautomater. Fram tills den dag då hon träffade på den aspirerande balettdansösen Marilyn (Sally Hawkins) som förbarmade sig över Waris om än något motvilligt. Med sin spretiga personlighet lyckades hon tillsammans med Waris självinsikt och senare påbörjade utbildning i engelska att öppna den afrikanska blomma som skulle synas på billboards och i modetidningar världen över bara inom loppet av några år. Supermodellen och kvinnokämpen Waris Diries resa var genomförd – men hennes kamp mot det onda som hade drabbat henne och så många andra var bara i sin linda.


Kommentarer


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>