Knäpp i bollen?

Nä, men däremot lite sjuk i själen kanske. Har ju haft perioder de senaste dryga tio åren när jag varit nedstämd. I samband med att de perioderna kommer så har jag varit på ett jäkla humör och har kunnat explodera på en halv sekund. Det har varit ett tydligt tecken på att det är dags att höja dosen med det antidepressiva.
I höstas berättade en kompis för mig om att det finns något som kallas "Internetpsykiatri" där man kör ett KBT-program ensam hemma och endast har mailkontakt med vården. Så i november var jag där på ett personligt bedömningssamtal för att se om jag var lämpad för denna typ av behandling. Och det var jag ju självklart inte förstås.
Läkaren ansåg att jag var alldeles för okoncentrerad för att kunna läsa så pass mycket och göra inlämningsuppgifter själv. Efter en timmes intervju skickade hon en remiss till den "lokala" psykenheten för att utreda om det kan handla om hypomani som är en undergrupp till Bipolär sjukdom.
 
Hypomani:
”Många som får återkommande depressioner har också perioder med lindrigare maniska symtom, så kallade hypomanier. Symtomen kan då vara att man får ökad energi, större kreativitet, skämtsamhet och ett allmänt glatt humör som kan vara svårt att uppfatta som ett sjukdomstillstånd.

Depressionerna har inte alltid samma symtom som en vanlig depressionssjukdom. Man kan till exempel ha ett ökat sömnbehov och sug efter sötsaker. Ofta fungerar inte vanlig behandling mot depressioner. I stället måste man få medicin som stabiliserar stämningen.”

 

Jag ska villigt erkänna att jag aldrig hade hört orden tidigare och har fått läsa på en del själv hemma. Nu ska jag till psyk om två veckor vilket ska bli underbart skönt. Ska bli skönt att liksom lägga över mitt mående på någon annan och få hjälp då jag mått väldigt risigt inuti senaste månaden. Fast det kanske mycket har med att göra att läkaren jag träffade i november ville att jag skulle dra ner på den antidepressiva medicinen för att de lättare skulle kunna göra en riktig utredning. Så nu har jag gått på lägre dos även fast jag kanske egentligen borde ha ökat på styrkan.

 

Idag var första dagen på jobbet efter jullovet och den har varit riktigt jobbig rent mentalt. Började med att fullkomligen explodera över att de hade skumtvättat våra kontorsstolar och ställt tillbaka inställningarna till originalläget. Nästa explosion kom när jag inte kunde göra platsreservation på en tågbiljett. Sen fortsatte dagen så där innan jag tog förnuftet tillfånga och gick hem. Hoppas, hoppas att morgondagen blir bättre och att de här två veckorna går fort!


Kommentarer


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>