Står vi inför en allvarlig typ av krigsföring?

Det är ju verkligen läskigt om de Syriska rebellerna har tagit till nervgiftet Sarin i sin krigsföring. FN misstänker ju det och håller nu på att ta in information från vittnen och vårdpersonal.
 
Sarin är ett effektivt vapen och angriper det centrala nervsystemet. Det är i princip luktfritt och märks därför inte alltid. Sen det är ganska billigt och lätt att tillverka är det inte helt ovanligt att just fattigare länder har tillverkning av detta ämne för att kunna använda vid "eventuellt behov".
 
Usch, det är verkligen ett hemskt ämne som kan utplåna många människor inom kort tid.
 
This is the chemical structure of sarin.
Text från faktasamlingcbrn.foi.se:

"Symptom/Verkan

Nervgaser är färglösa och har endast svag doft, vilket gör att de är svåra att upptäcka. Följden av detta är att det första tecknet på utsläpp oftast är personer med förgiftningssymptom. Det är därför viktigt att var och en känner igen dessa symptom.

Utmärkande för nervgaser är att de är oerhört giftiga och att de verkar mycket snabbt. Nervgas i form av gas-, aerosol- eller vätska kommer in i kroppen via lungor och hud eller efter intag av kontaminerad vätska eller föda. Förgiftningsvägen är av betydelse för hur lång tid det tar för nervgasen att börja verka. Vilka symptom som uppkommer och ordningsföljden mellan dem är också beroende av förgiftningsvägen. I allmänhet går förgiftningen snabbast om man exponerats via andningsapparaten. Detta beror på att lungorna har mycket stor yta och är rikligt försedda med blodkärl. Den inandade nervgasen kan därför snabbt nå ut i blodbanan och transporteras ut i kroppen. Om man exponerats för en hög koncentration kan man vara död redan inom någon minut. Förgiftningen blir mer fördröjd när nervgasen tas upp genom huden. Nervgaserna är mer eller mindre fettlösliga och kan tränga in i hudens yttre lager. Det tar dock en viss tid innan giftet når fram till de djupare liggande blodkärlen. De första symptomen uppkommer därför först 20-30 min efter påbörjad exponering, men förgiftningsförloppet kan därefter vara snabbt om dosen nervgas är hög. Värt att nämna i detta sammanhang är att det endast vid speciella förhållanden kan bli fråga om enbart hudexponering."


Kommentarer


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>