Stark dokumentär

Jag måste verkligen medge att det där med sekter och dess krafter är väldigt svårt att förstå för mig. Jag har så svårt att sätta mig in i varför vissa människor låter sig dras in i detta för. Visst, barn som föds in i det har ju inte så mycket val men när vuxna, självständiga varelser väljer detta liv är för mig en gåta. Tror att det är därför den här dokumentären som just nu visas på SVT om ett par killar som rymmer påverkar mig så starkt. Blir så glad över att även om de måste lämna allt och inte riktigt vet hur världen ser ut utanför faktiskt VÅGAR!

Har ni inget roligare för er kan jag rekommendera er att se den:



"Sons of perdition"

Tonårspojkarna vi möter i Dox: Sons of perdition har stora drömmar, men efter att ha fått höra att de är på väg rakt ner i helvetet riskerar de att hamna i sprit- eller drogberoende. Genom att rymma eller att ha blivit utkastade har de lämnat sekten i öknen och vill nu bara få gå i vanlig high school och träffa sina familjer. Något som sektledaren till varje pris tänker förhindra.

Medlemmarna i FLDS (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints) anser sig vara "äkta" mormoner och värnar om rätten till månggifte, något som mormonkyrkan fått ge upp. Den största gruppen utbrytare hittar man i ökenregionen vid gränsen mellan staterna Utah och Arizona. 2002 utsåg Warren Jeffs sig själv till profet, med direktlinje till Gud, och de få som vågade ifrågasätta hans ledarskap uteslöts omedelbart ur gemenskapen. Medlemmarna fick höra att de fått vissa av sina barn som en prövning från djävulen. Föräldrarna fick visa sin lojalitet gentemot kyrkan genom att förskjuta rebelliska eller olydiga barn. En del tog till fysiskt våld i syfte att kontrollera och därmed behålla sina barn.

Strax efter sitt makttillträde startade Warren Jeffs en systematisk utrensning av flocken inför jordens undergång. Allmän skolgång förbjöds, liksom profan litteratur och alla slags nöjen. Framstående män uteslöts och deras fruar och döttrar giftes bort med andra män i sekten. Hundratals tonårspojkar förvisades till ett liv på gatorna i grannsamhällena där de sällade sig till nätverket av FLDS-avhoppare. Många gav upp både familjer och frälsning i utbyte mot sin frihet. Dox: Sons of perdition skildrar en tre år lång resa och analyserar hur det är att leva i religiös exil i dagens USA. Text: svt.se.


Kommentarer
Lisa - tecknar

Jag tycker allt med sekter är lite spännande, för vissa känns så overkliga och jag har jättesvårt att förstå hur man kan tro på det!



sv: Tack :D Jag brukar lägga upp lite work in progress bilder för att underhålla mina läsare, och så tycker jag det är roligt att kolla sen hur bilden har växt fram! haha



Blogg: http://lisbom.blogg.se/
2011-10-18 @ 23:23:12


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>