LEAN för hela slanten

Har i dag suttit i LEAN-utbildning hela dagen. För er som inte vet vad det är för något så kan man kort säga att det är ett förhållningssätt till arbetssättet som ska kapa onödiga ledtider. Man ska alltså jobba smartare för att undvika ineffektiv tid. Mycket intressant, lärorikt och inspirerande. Speciellt som att vi fick leka fabrik och försöka kapa/jobba smartare genom att ha en legobilsfabrik med olika stationer. :-)

Så här förklarar Wikipedia begreppet:
Lean Production är en filosofi om hur man hanterar resurser. Syftet med Lean är att identifiera och eliminera alla faktorer i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden. Enkelt uttryckt handlar det om "'Mer värde för mindre arbete"

Ett vardagligt produktionsexempel: att diska en sax. Du tar saxen från sin krok, diskar den, lägger saxen i diskhyllan för torkning, hänger upp den på sin krok igen. Här finns ett arbetsmoment att plocka bort. Istället för att lägga saxen i diskhyllan för torkning, så hänger du den direkt på sin krok för torkning. Det kan tyckas vara en självklarhet, men det förutsätter ju att den enskilde faktiskt tänker på det.






Kommentarer


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>