Skrämmande retorik

I helgen har det varit ett stort frireligöst event på Friends Arena där jag har jobbat. Jag själv är inte det minsta troende men dömer absolut inte de som är det. Och jag kan förstå att det måste vara en skän känsla att få leva ut sina känslor så här i stor grupp (har tydligen varit 6000-14000 deltagare olika tider under dagarna). Det har varit predikanter och lovsjungande om vartannat. Musiken var medryckande och det var som värsta sortens rockkonsert. När predikanterna gick upp på scenen blev det lite hysteriskt. När de talade började de lite lugnt för att sen öka på styrkan och intensiteten. Varefter de kom upp mer och mer i varv började folk bli så till sig att de ramlade omkull ner på golvet och låg och skakade. Lite osäker på vad det var som hände men tror att de fick "ett tecken" eller att de blev frälsta. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som hände och förstod inte riktigt själva grejen.
Men det jag förstod var att jag tyckte det var lite otäckt hur människor kan bli påverkade av bra retorik när de är i grupp. De blev hetsade från både scenen och av varandra och vid finalen igår stod då ca 11 000 personer med armarna upp i luften och ropade på Jesus och var som i trance. Direkt fick jag känslan av nazityskland (dock använde ju bara de sin ena arm). Måste ju vara samma typ av retorik när de lyckas få folk helt gå upp i budskapet och tro på det till hundra procent.
Jag vill dock förtydliga att jag kan förstå att man blir påverkad i grupp och om dessa deltagare mår bra av detta så är det ju en positiv sak för dem. Var bara lite skrämmande att stå vid sidan av och iaktta. Dessutom gillar jag inte själva grejen att det är så stort fokus på den ekonomiska biten vilket blev väldigt tydligt då de gick runt med hinkar och samlade in bidrag utöver att de pumpade ut swischnummer och bankgironummer på de stora skärmarna i taket.
 
Summan av kardemumman är att jag återigen har insett att det där med Jesus och Gud inte är min grej!
 
Bildresultat för awakening europe

Kommentarer
Cilla

sa de inte - Gud kommer tacka dig för din gåva? Det gjorde de på syrrans aktiviteter - då fråga jag efter Guds bankgiro så jag kunde fixa överföringen direkt - fick en mkt sur blick från syrran... haha! Sen det där med att falla ihop - det har jag sett min svåger göra o tala lite i tungor under tiden...
Jag håller fullständigt med dig i allt du skrivit - bra att det finns för de som vill men på samma gång jäkligt läskigt...



2016-11-01 @ 11:17:09


Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback
RSS 2.0/>